Braincare BMC

Neurofeedback bij Slaapproblemen, Moeheid, Hoofdpijn en Migraine

 

Slaapproblemen en moeheid

Er bestaan veel verschillende soorten slaapproblemen. Het meest voorkomend is slapeloosheid, ook wel insomnie genoemd. Andere vormen zijn onder andere parasomnie (stoornissen tijdens de slaap, zoals slaapwandelen), slaap-apneu en narcolepsie (regelmatig oncontroleerbaar overdag in slaap vallen.

Ruim zeven procent van de Nederlanders heeft regelmatig tot vaak last van slapeloosheid. Moeite met inslapen, lang wakker blijven, te vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen zijn symptomen van slapeloosheid. Wanneer de klachten zich drie of meer nachten per week voordoen en langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische slapeloosheid. Klachten kunnen ook kortdurend zijn en samenhangen met een periode van stress.

(bron: www.hersenstichting.nl)

 

Hoe ouder we worden, hoe minder slaap er nodig is. En ook hoe minder er gedroomd wordt. Dit is normaal, maar veel ouderen ervaren de slapeloosheid toch als erg vervelend. Bovendien kunnen ouderen natuurlijk ook serieuze slaapproblemen ontwikkelen. Sommige aandoeningen, zoals Parkinson, gaan gepaard met slaapproblemen.

Moeheid kan ontstaan door slaapstoornissen zoals slapeloosheid. Wanneer men te weinig of onrustig slaapt, ontstaat moeheid. Maar moeheid kan ook horen bij een ander probleem, zoals fibromyalgie. Ook ons eet- en drinkpatroon, het medicatiegebruik en de algemene gezondheid zijn van invloed. Wanneer u al langere tijd erg moe bent en niet weet wat de oorzaak is, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.


Hoofdpijn en Migraine

Bij migraine ontstaat een plotseling hoofdpijn, die gepaard kan gaan met misselijkheid en braken. Daarnaast is men overgevoelig voor licht en geluid.

Een migraineaanval duurt minimaal vier uur en is meestal na een dag (soms twee tot drie dagen) over. Het aantal aanvallen varieert sterk; bij vrouwen treden aanvallen vaak op tijdens de menstruatie. Migraine komt veel meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Ook komt migraine in bepaalde families meer voor.

Naast migraine bestaan er ook andere soorten, vervelende hoofdpijn. Stress, spanning en slapeloosheid kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Deze hoofdpijn is geen migraine, maar kan het dagelijks leven wel ernstig verstoren.

Oorzaak
De precieze oorzaak van migraine is nog onbekend. Erfelijkheid speelt een rol. Er zijn aanwijzingen dat een groep hersencellen in de hersenstam zich abnormaal gaat gedragen. Daarnaast gaan in de voorfase van migraine de bloedvaten in de hersenen pijnlijk opzwellen; die pijn wordt doorgegeven aan andere delen van de hersenen, waardoor bijkomende verschijnselen van misselijkheid en braken ontstaan.

Symptomen
Bij kinderen kunnen de symptomen anders zijn: buikpijn, overgeven, verwardheid, waarna alsnog hoofdpijn volgt. Het is mogelijk dat een persoon met migraine voor de aanval last heeft van een aura:het blikveld verandert, men ziet lichtjes en flikkeringen. Ook tintelingen in een lichaamshelft kunnen optreden. Na ongeveer een half uur verdwijnen de verschijnselen om plaats te maken voor de 'normale' migraine.

Clusterhoofdpijn komt met name bij mannen voor. Er ontstaat een gekmakende, bonzende pijn rond één oog die kan uitstralen naar de slaap of kaak. Er is geen sprake van misselijkheid of braken. Een aanval duurt gewoonlijk niet langer dan een half uur, maar komt gedurende enkele weken tot maanden meerdere keren per dag voor. Hierna volgt een periode zonder aanval.

Naast migraine bestaan er ook andere soorten hoofdpijn, die met slaapproblemen of stress te maken (kunnen) hebben.


Neurofeedback bij Slaapproblemen, Moeheid, Hoofdpijn en Migraine

De QEEG hersenmeting
Bij klachten van slaapproblemen, hoofdpijn en stress is er vaak sprake van een overactivatie van de hersenen. Dit kan geregistreerd worden met een QEEG

Bepaalde slaapproblemen en moeheid kunnen echter ook samenhangen met het uitblijven van specifieke veranderingen in de hersenactiviteit bij het sluiten van de ogen. Waar bij de meeste mensen de alertheid en informatieverwerking afnemen bij het sluiten van de ogen, neemt het bij een gedeelte van de personen met moeheid en/of slaapproblemen toe. Dit wordt ook beoordeeld tijdens de QEEG hersenmeting.

Migraine gaat gepaard met specifieke en duidelijke veranderingen in de hersenactiviteit. Voorafgaand aan een aanval ontstaat er vaak een overactivatie van de hersenschors. Onderzoeken wijzen erop dat deze overactivatie ontstaat vanuit een groep cellen in de hersenstam.

Voor wie?
Mensen die last hebben van slapeloosheid (niet in slaap kunnen komen, 's nachts wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen) kunnen een afspraak maken voor een intake. Mensen met vermoeidheidsklachten kunnen contact opnemen om te bespreken of een intake zinvol is.

De behandeling van hoofdpijn en migraine is in veel gevallen mogelijk.

Resultaten en effectiviteitvan neurofeedback
De ervaringen met de behandeling van slaapklachten en hoofdpijn/migraine zijn erg goed. Ook wetenschappelijk onderzoek geeft aanwijzingen dat neurofeedback ook bij deze klachten behulpzaam kan zijn.

U kunt verwachten dat u door neurofeedback bij slaapklachten sneller in slaap valt dan voorheen en dat u, wanneer u 's nachts wakker wordt, gemakkelijker weer in slaap valt. Een ander behandeldoel is het voorkomen van wakker worden.

Bij mensen die last hebben van vermoeidheid door een andere reden dan slaapproblemen, zoals fibromyalgie, kunnen de vermoeidheidsklachten door neurofeedback ook afnemen. Met een intake kan de slagingskans beoordeeld worden.

Neurofeedback gericht op de behandeling van migraine kan er voor zorgen dat u minder vaak een aanval van migraine krijgt. Door de training wordt de periode tussen aanvallen steeds langer. Uiteindelijk kunnen de migraine-aanvallen helemaal niet meer voorkomen.